Viktigt att ha koll på mönsterdjupet avseende friktionsdäck

Om du, som många andra, valt friktionsdäck som vinterdäck så har du gjort ett bra val. Dagens friktionsdäck kan mycket väl mäta sig med dubbdäcken, iallafall på de flesta underlag förutom is. På is är dubbdäck outstanding avseende greppförmåga. Men på övriga underlag lämpar sig friktionsdäck mycket bra, men det är viktigt att inte köra på för slitna däck. Det finns även en lag som anger att mönsterdjupet på friktionsdäck måste vara minst 3 mm. Men redan vid ca 5 mm mönsterdjup bör man överväga till att skifta till nya friktionsdäck. Nya friktionsdäck kommer med ca 9 mm mönsterdjup och i takt med att mönsterdjupet slits ner så tappar även däcken sin greppförmåga och därför är det viktigt att byta i tid. Även däcken förmåga vid vattenplaning försämras kraftigt vid otillräckliga mönsterdjup på däcken.

Böter vid för lågt mönsterdjup

Eftersom det är lag på minsta mönsterdjup på friktionsdäck så kan otillåtet mönsterdjup även ge reprimand i form av böter. För närvarande är bötesbeloppet 1200 kr om man kör med för slitna däck och blir stoppad i kontroll. Samma bötesbelopp gäller för övrigt också om man inte kör med vinterdäck under perioden 1 dec – 31 mars. Däcken är en av de viktigaste aspekterna för en säker körning så vårt tips är helt enkelt att inte slarva med mönsterdjupet och se till att byta till vinterdäck i god tid innan blixthalkan slår till!

Kontroll av mönsterdjupet på bildäck

Det är relativt enkelt att kontrollera mönsterdjup på friktionsdäck och andra däcktyper till bil. Använd en mönsterdjupsmätare eller en femkrona och glöm inte att kolla samtliga bilens däck då dessa ofta slits olika mycket. Är du osäker på hur man gör så kan du även köra in till en däckverkstad i närheten så hjälper de dig kolla.