Det finns faktiskt väldigt mycket att tänka på, och man kan heller inte alltid lita på bilhandlaren. Först och främst ska man kontrollera uppgifterna kring bilen. Är skatten betald? Detta kan du kontrollera via Transportstyrelsen.
Om du köper av privatperson kan det även vara bra att kolla om det är rätt ägare som säljer bilen och hur många som ägt bilen. Kontrollera med bilregistret hos Transportstyrelsen. Många ägare på kort tid är en varningsklocka. Tänk även på att du inte längre kan hävda ”god tro” om du köper en bil som senare visar sig vara stulen utan du förlorar då dina pengar rakt av. Be att få se de senaste årens besiktningsprotokoll och leta efter allvarligare fel och kontrollera om mätarställningen stämmer. Om inte säljaren har dessa kan du beställa dem från Bilprovningen. Kolla om det finns en servicebok och den är ordentligt ifylld.
När du väl ska titta på bilen finns det också en del att kolla efter. Titta noggrant på lacken och leta efter repor, bucklor, lackskador eller tecken på att bilen lackats om. Ifall den har lackats om kan det tyda på reparerade krockskador, fråga om det. Kontrollera mönsterdjup på alla däck och om de slitits jämt, om inte kan det bero på felaktig däckinställning eller krockskador. Lyssna efter missljud på motorn när du provkör. Testa bromsarna hårt. Känn efter ordentligt om allt flyter såsom koppling och växellåda. Ha gärna med dig någon som kan ge dig en andra objektiv åsikt.
Det finns många fler tips och saker att tänka på, så var noga med att läsa dem då en köp av en bil är oftast en rätt så stor investering. Och du, lycka till med bilköpet!