Kan märkning av Däck rädda Liv?

Vikten av att köpa sommardäck av hög kvalitet har förr ofta underskattats. Många drogs till en viss typ av däck tack vare låga priser, och trots att de flesta konsumenter hade föredragit att köpa däck från kända märken så hade de inte nödvändigtvis betalat mer för dem. En däcks attribut kan dock bokstavligen rädda liv. Men hur ska det otränade ögat kunna välja mellan olika typer av däck baserat på något annat än pris när de alla ser likadana ut? Uttrycket ”du får vad du betalar för” är dessutom inte alltid sant när du köper däck så att välja det dyraste alternativet är inte heller rätt. Av den anledningen har märkning av däck införts så att konsumenter enkelt själva kan se vilka ett däcks olika styrkor är och veta exakt vad de betalar för.

Det finns många parametrar att bedöma däck efter, men de obligatoriska etiketter och märkningar som associeras med EU:s regler bedömer dem i tre kategorier: bränsleförbrukning, väggrepp i blöta förhållanden, samt externt ljud.

Bränsleförbrukning
Däck kan ha en betydelsefull inverkan på din bils övergripande bränsleförbrukning eftersom de står för ungefär en femtedel av förbrukningen. Det här beror mest på motståndet vid rullning vilket innebär motståndet mellan däcken och vägunderlaget. Rullmotståndet kan påverkas av däckets material och det kan därför vara stor skillnad mellan olika däck. Att minska motståndet förbättrar bränsleeffektiviteten och just därför lägger många tillverkare ner mycket tid och energi på det här området. Att välja däck som klassas som A i det nya etikettsystemet kan drastiskt minska den mängd bränsle som förbrukas och som följd hur mycket pengar du lägger ner på bensin. Det kan innebära dyrare däck, men på sikt är det ett billigare alternativ.

Blött vägunderlag
Bra väggrepp i blöta förhållanden är en livsviktig säkerhetsfunktion i alla däck. Ett däcks förmåga att få grepp i blöta förhållanden beror till stor del på slitbanan och mönstret som däcket har; ju fler kanaler i slitbanan, desto lättare blir det för däcket att föra bort vatten från området som är i kontakt med vägen. Att kunna göra det här på ett effektivt sätt förhindrar vattenplaning eftersom däcket fortsätter att få bra grepp när vattnet väl har förskjutits. Kanalerna i slitbanan påverkar även hur snabbt det här sker. Ju bättre greppförmåga ett däck har desto kortare blir inbromsningssträckan i blöta förhållanden och det är därför inte ett karaktärsdrag att se bort ifrån.

Externt ljud
Den sista kategorin som etiketter och märkningar ger konsumenter information om är en indikation på hur pass mycket väsen däcket för med sig. Det här har inkluderats som en kategori för att reducera trafikrelaterat oväsen i samhället och visas på etiketterna i form av svarta vågor. Tre svarta vågor är den högsta och därmed mest högljudda nivån.

Det nya systemet för märkning av däck har påverkat alla; tillverkare, återförsäljare och konsumenter berörs. Med alla däck bedömda under ett och samma system har det blivit betydligt enklare att köpa däck och det kan mycket väl även förbättra säkerheten på vissa konsumenters bilar så väl som hjälpa dig att spara pengar.