Fyrhjulsdrivning har blivit allt intressantare för bilköparna och därmed för bilindustrin. En bil som driver på alla fyra hjul har inte bara ökad framkomlighet på dåligt underlag, utan också bättre väggrepp och mer välbalanserade vägegenskaper. Problemet är att 4WD/AWD-system kostar pengar, drar mer bränsle och inte alltid fungerar perfekt. Det är därför alltfler i bilindustrin vänder sig till svenska Haldex, som har lösningen på problemen…
En fyrhjulsdriven bil har ett överlägset grepp tack vare att drivkraften fördelas på fyra istället för två hjul. Det gäller i terrängen, men också på asfalt där det ökade greppet ger extra säkerhet – eller högre kurvhastighet om man så vill. När det gäller motorstarka, framhjulsdrivna bilar så är fyrhjulsdrivningen nästan ett måste, annars blir styrimpulserna under acceleration så stora att bilen blir otrevlig att köra. För att göra systemen billigare att tillverka och för att minska bränsleförbrukningen har många tillverkare valt att lägga större delen av kraften på framhjulen under normala förhållanden och bara fördela om momentet till bakhjulen när behov finns. På så vis slipper man dimensionera drivsystemet till bakhjulen för kontinuerlig drift vilket förstås minskar kostnaderna.
Behövde 20-30 sekunder
Det svåra är att få till en tillräckligt snabb omfördelning till bakhjulen. Ett skräckexempel var Volvo Cross Country där vätskekopplingen behövde 20-30 sekunders slirning innan den skickade ut kraft till bakhjulen. Även system med lägre ingreppströskel plågas av kast och förändring i karaktären mellan under- och överstyrning när omfördelning sker – på grund av att systemet aktiveras först när de slirande hjulen har tappat greppet ordentligt.
Uppfinnaren Sigge Johansson med förflutet på Saabs tävlingsavdelning byggde en justerbar diffbroms till sin sons rallybil och stod plötsligt med en världsunik komponent. Efter några turer hamnade Sigge och diffbromsen hos Haldex som vidareutvecklade principen och datoriserade den i samarbete med VW. Idag omsätter Haldexgruppen ca 4 miljarder kronor på mestadels lastbilsbromsar, medan Haldex AWD-system stod för 450 miljoner år 2002. Men det är Haldex Traction som är framtidslöftet i gruppen.
Vitsen med Haldex AWD-system är:
a) att den är mycket snabb i in- och urkoppling – den agerar med full momentöverföring på bara ett 15-dels hjulvarv eller 100 millisekunder efter att det har uppstått en varvtalsskillnad mellan fram- och bakaxel = hjulspinn. Tack vare snabbheten hinner inte föraren uppfatta att framhjulen förlorar greppet innan bakhjulen tar över och man känner inga kasttendenser som i de andra systemen.
b) ingreppet kan regleras elektroniskt via styrventiler. Kombinationen gör Haldex AWD-system världsledande.
“Vi kallar Haldex AWD-system för ett “mekatroniskt system”,” säger Joakim Söderström, Business Development Manager på Haldex Traction AB. “Det är kombinationen mellan mekaniskt och elektroniskt system som ger en rad fördelar. Systemet ansluts till bilens CAN-Bus där bilens olika reglerbara system kan utbyta information fritt. När ABS-, antislir- eller stabiliseringssystemen griper in frigörs Haldex AWD-system så att inte drivningen stör funktionen. På samma vis kan systemet hämta information om hjulhastigheter, gasspjällvinkel, rattvinkel mm så att den kan läsa av förarens intentioner.”
Känner av bilmodellen
“Styrenhet programmeras med en mjukvara som kan specialanpassas efter varje tillverkares önskemål. Det ger också möjlighet till “branding-by-wire”,” berättar Joakim Söderström. “Det innebär att vi till exempel kan leverera samma fysiska enhet till alla Volvomodellerna från S60R till XC90. Sedan är det mjukvaran som känner av vilken modell den är monterad i och kan välja rätt program för just den bilmodellen.”
Idag producerar Haldex till VW, Audi, Seat och Skoda samt Volvo och snart kommer man även att börja leverera till bl.a. Saab, Ford, USA och – Bugatti! Det sistnämnda märket lär inte stå för några större volymer, men för onekligen med sig en viss status… VW-gruppen var Haldex första kund och hade ensamrätt de första åren. Att just Volkswagen och Volvo är först ut med Haldex AWD-system är en stor fördel enligt Joakim Söderström, då de är två mycket aktiva kunder när der gäller fyrhjulsdrift.
“I framtiden hoppas vi förstås på ännu fler kunder och även att man kommer att ta tillvara fyrhjulsdrivningen ännu bättre från tillverkarnas sida. Vi anser att det går att använda fyrhjulsdrivningen till ökat grepp även i kritiska situationer då ABS och ESP griper in. Idag blir bilarna tvåhjulsdrivna under till exempel en sladd när ESP aktiveras, men vi kan programmera vårt system så att kontrollerad drivningen kvarstår vilket ger förbättrat väggrepp. Vårt system kan också reagera ännu snabbare än idag, vi arbetar med så kallad ”pre-charge” där trycket redan är uppbyggt i väntan på ingrepp.”
“Fyrhjulsdrivning är en starkt uppåtgående trend inom bilindustrin och det handlar absolut inte om någon modenyck eller att man bara vill slippa slirning på halt underlag – då skulle man välja enklare, inkopplingsbara system,” säger Joakim Söderström. “Istället är det en medveten strävan att förbättra bilarnas säkerhet och öka dess körglädje genom förbättrade vägegenskaper och då vänder sig många biltillverkare till oss. Vi hade fördelen av att vara först och nu tänker vi behålla försprånget.…..”