Fem olika typer av Bildäck

Det finns en rad olika typer av bildäck. Vilken typ du väljer beror på faktorer så som bilmärke, körstil, var du bor, årstid och hur du använder din bil.

Om du till exempel spenderar mycket tid på att köra till och från jobbet på motorvägen, då behöver du ett hårt däck som inte skapar mycket oljud. Om du bor ute på landet, då kan ett däck som ger bättre grepp på leriga vägar vara mer lämpligt.

Denna artikel identifierar fem olika typer av bildäck och beskriver en del av deras förmågor och vad som skiljer dem åt:

1) Standard/året-runt-däck

Din bil lämnade troligtvis fabriken med året-runt-däck. Det är ett genomsnittligt däck som är lämpligt hela året. Det fungerar i både torra och blöta förhållanden.

Mönstret som används i dessa däck är designat för att minimera oljud på vanliga vägar men samtidigt ge tillräcklig vattenspridning för att ge ett bra grepp under blöta förhållanden.

Gummit som används är hårdare för att däcket ska hålla längre. Detta kan försämra hantering och svängradien, men för majoriteten av förare märks detta inte alls.

2) Prestandadäck

Prestandadäck, eller sommardäck, är skapta för att ge förträffligt väggrepp under torra förhållanden. De används ofta på snabba bilar eller för de som gillar en körstil med ökad hanteringsförmåga och prestanda. De kan användas som året-runt-däck om du bor i en region med varmt klimat och väldigt lite regn.

En mjuk gummisammansättning används vilket förkortar levnadstiden men ger ökat väggrepp.

Det är viktigt att bildäck hålls i gott skick. Att köra under blöta förhållanden är svårt med dessa däck redan som det är, och att köra med däck som visar täcken på slitage blir nästan omöjligt.

3) Vinterdäck

Vinterdäck till bilen är designade för att kunna hantera dåliga väderförhållanden och svåra förhållanden att köra i, något som vintern ofta medför. De kan hantera snö och is. Vinterdäck har små metalldubbar i däckmönstret för extra bra grepp i extrema förhållanden.

Mönstret på vinterdäck är större och mer tydligt än på standarddäck. Detta ökar greppförmågan men gör även däcken mer högljudda.

Dessa däck kan inte användas året runt eftersom de nöts sönder extremt snabbt under torra förhållanden och skadar vägunderlaget.

4) Terrängdäck

Däck för alla typer av terräng ger väldigt bra grepp på lösa underlag så som sand eller grus. De används ofta på offroad-fordon och trots att de även kan användas på vägen så är de väldigt högljudda.

Precis som hos vinterdäck så är mönstret väldigt tydligt och större för att förbättra greppförmågan. Däckens sidväggar är styvare för att kunna hantera ojämna underlag och håligheter.

Lerdäck är en extrem version av däck som skapats specifikt för användning på lera och grus. De har väldigt stora mönster som endast lämpar sig till den terräng de är skapta för.

5) Run Flat/punkteringssäkra däck

Run Flat-däck är ett relativt nytt koncept som blir allt vanligare på nya bilar. De är skapta för att minimera förlusten av hanteringsförmåga vid punktering.

Det här bildäcket fungerar även utan luft för att bilen ska kunna fortsätta köra vid en punktering. Detta fungerar dock endast en kort sträcka och i reducerad hastighet tills däcket kan bytas ut på en säker plats.

För ytterligare information, prata med en däckspecialist som ger dig opartiska råd om vilka däck som är bäst för ditt fordon.